Google+ Followers

Total Pageviews

Monday, 22 May 2017

ASAM PEDAS SELATAN STAIL MAESTRO

2 keping ikan jenahak
(ikan paling sedap untuk buat asam pedas, selain itu ikan senangin, bawal emas, pari, kembung pun boleh)
* 15-20 tangkai cili kering (ikut pedas)
* 4 ulas bawang merah
* 2 ulas bawang putih
* Sedikit halia
* sedikit lengkuas
* sedikit kunyit
* Sedikit belacan
* 2 biji buah keras
* 1/2 sdt teh ketumbar, jintan manis, jintan putih dan lada hitam
# Blend semua hingga halus
Beberapa tangkai daun kesum
1 batang bunga kantan
1 sudu teh penuh asam jawa campur air (adjust nanti masamnya)
1 sdt serbuk perencah Hilal
Garam dan air secukupnya
Minyak untuk menumis
Sayur bendi dan buah tomato

# Tumis bahan blend hingga pecah minyak
# Masukkan air asam jawa dan kacau sebati
# Masukkan air dan garam
# Masukkan ikan dan sayur bendi, renehkan seketika
# Masukkan buah tomato dan perasakan dgn serbuk perasa Hilal

No comments:

Post a Comment