Friday 1 January 2016

MUSHROOM SOUP


Resepi Roti Asas K Fine Cream:

500gm tepung high protein

80gm gula kastor
60gm mentega
10gm K Fine Cream Super
10gm yis segera
1 biji telur kuning
60gm susu tepung 
250gm air ais campur ketul ais 
sedikit garam halus
# Cara buat tu ada dlm buku resepi roti yg dijual bersama K Fine Cream. Boleh pm atau whatsapps saya 0124530315 
# Resepi ini boleh digunakan untuk pelbagai jenis resepi roti termasuk base piza atau roti loaf 




Mushroom Soup 

5 biji cendawan butang segar atau 1 tompok cendawan shimeji putih (cincang) 
3 kuntum cendawan tiram (cincang)
1 sudu besar butter 
2 sudu besar tepung gandum
1 helai daun bay
1 labu bawang besar Holland didadu
1 sudu besar daun parsley kering
2 sudu stok ayam Maggie dlm botol 

1 sudu teh lada sulah
serbuk perasa (saya guna Hilal)
1 cawan air (bergantung kepada kepekatan)

1. Tumis bawang dgn butter bersama tepung gandum dan daun bay. 

2. Kacau rata2 dan masukkan air. Masukkan cendawan dan reneh seketika. 
3. Tutup api dan blend semuanya tp jgn terlalu hancur. 
4. Reneh semula dan masukkan stok ayam serta garam dan serbuk perasa.
5. Potong bahagian atas roti dan keluarkan sedikit isi dalam roti
6. Bakar roti yang telah dipotong bersama isi roti tadi dalam 10 minit
7. Tuang mushroom soup dan nikmatilah sampai juling mata

No comments:

Post a Comment

Ayam Ala Thai 1/2 ekor ayam dipotong kecil, gaul garam kunyit dan goreng 1 labu bawang Holland (1/2 dihiris & 1/2 dikisar) 3 ulas baw...