Google+ Followers

Total Pageviews

Thursday, 22 December 2016

KEK MARBLE SUSU  / MARBLE CAKE MILK

saya tempek resepinya yg simple
Bahan-bahannya:
250gm butter
230gm gula halus

1 sb ovellete
4 biji telur
270gm tepung naik sendiri
(Kalau guna tepung gandum tambah 1 sdt baking powder) ayak
60gm susu pekat
2 sudu besar serbuk koko
2 sudu besar susu cair
1 sdt Esen vanila
1 sdt emulco coklat

Cara membuatnya:
Pukul butter, ovellete dan gula hingga kembang.
Masukkan telur satu persatu dan pukul lg
Masukkan susu pekat, perlahankan speed mixer
Masuk tepung sedikit2
Bahagi kpd 2 adunan:
1. Satu adunan dibiarkan saja
2. Satu adunan campur serbuk koko, susu cair dan coklat emulco
Tuang sesenduk adunan secara berselang seli
Guna loyang 7" yg dilapik baking paper (bg tinggi sikit)
Bakar 45 minit atau hingga masak suhu 175c


Sunday, 6 November 2016

Asam Pedas Bawal Emas Noxxa

1 ekor ikan bawal emas dipotong 2
20 tangkai cili kering diblend bersama 4 ulas bawang merah, 2 bawang putih, lengkuas, 1 biji buah keras, sedikit biji ketumbar, jintan manis, jintan pulih, lada hitam, belacan dan air
Sedikit asam jawa (airnya)
1 btg Serai
Daun kesum, 1 buah tomato
Serbuk perasa hilal
# Stir fry bahan tumis 1 minit, off
# HP 10 minit, off buang wap
# Masuk air asam jawa, air, serai, ikan dan bendi, daun kesum
# LP 3 minit, off masuk buah tomato
# Stir fry 1 minit, siap

Jika kaedah biasa, cuma tumiskan bahan2 kisar hingga pecah minyak dan masukkan air asam jawa, air dan renehkan hingga kuahnya pekat (ikut suka)

Tuesday, 21 June 2016

KUZI AYAM GRO



KUZI AYAM GRO (Maestro Ateh Wan)

 Ini adalah dedikasi saya untuk Group Resepi Otai (GRO) yang saya menjadi adminnya.

Rasanya inilah menu yang paling istimewa kerana saya membuat inovasi dan kreativiti sendiri 

tentang bahan dan rasa. Saya sukakan kuzi kerana rasanya yang tersendiri, masalahnya 

sukar  sekali untuk mendapatkan rempah kuzi,. Oleh itu saya membuat kajian rasa beberapa 

kali dan ternyata inilah rasa yang paling sedap...(perasan kan hahahaha)

1/2 ekor ayam dipotong 6 bhg diperap dgn halia dan bawang putih serta garam lalu digoreng 
3/4 masak menggunakan minyak masak 1/2 cawan campur 1 sudu besar minyak sapi. 

* bekas minyak ini diguna setengah utk menumis nanti


Bahan kisar:

1 sdt ketumbar, 1 sdt jintan manis dan 1 sdt jintan putih (sangai dahulu) dan blend bersama 5 
ulas bawang merah, 2 ulas bawang putih dan 1 sudu besar pes cili

Bahan tumis:

3 kuntum bunga lawang

5 biji buah pelaga

1 biji buah keras

4 kuntum bunga cengkih

1 batang kulit kayu manis

2 ulas bawang putih dihiris

Bahan lain:

3 ulas bawang merah dihiris dan digoreng

1/2 cawan susu segar

Sedikit biji gajus digoreng dahulu

Sedikit kismis

2 biji cili merah dibelah 2

2 sudu besar sos tomato

2 sudu besar kicap manis kipas udang

1/2 labu bwg besar Holland dihiris

# Tumis bahan tumis dahulu

Masukkan bahan kisar, tunggu ia mereneh garing dan pecah minyak

Masukkan sos tomato, kicap dan susu 

Bila agak pekat masukkan ayam, hirisan bawang besar, cili merah serta kismis dan biji gajus. 
Masukkan ayam, bawang goreng dan perasakan. Biar ia mereneh dan sebati dahulu sblm 
diangkat.

Saturday, 18 June 2016

QUICHE BEEF'S CURRY MIX POTATOES

QUICHE BEEF'S CURRY MIX POTATOES


200gm tepung gandum

1 sdt garam, Sedikit mix herbs
110gm butter sejuk (kiubkan)
1 kuning telur
1/4 sudu lemon juice
50ml air sejuk (masuk sikit2)
# Gaul butter, telur dan tepung, garam, lemon jus, tuang air dan uli. Rehat doh 15 minit dlm peti ais
Masuk ke dlm bekas pie dan cucuk di bawah, bakar 15 minit 
Filling:
200gm daging kisar (guna Ramly je sekeping)
2 ulas bawang putih cincang
1 labu bawang Holland didadu
1/2 bungkus serbuk kari daging cap O
1 biji tomato didadu
Sedikit batang saderi
1 btg sosej black pepper
1 biji kentang didadu kecil.dan direbus hingga empuk
Sedikit mix vegetables
1 biji cili merah dihiris
Sedikit chillies flake utk extra pedas
# Tumis bawang putih, masukkan serbuk kari yg dibancuh sedikit air. Bila garing masukkan daging dan sedikit air. Reneh sekejap masukkan bawang besar, tomato dan sayuran lain. Perasakan.
Tuang filling ke dlm pastry quiche yg telah dibakar. Pukul 3 biji telur dan masukkan 1 sudu besar serbuk lada hitam Maggie, kalau tiada masuk garam je sikit, tuang 1/4 cawan susu dan gaul sebati dgn telur. Tuang atas filling td, jika suka parut mozzarella cheese.
Bakar 30 minit api atas bawah suhu 180 c. Kalau tak perang lg extra 10 minit lg.


Tuesday, 14 June 2016

Macaroni & Cheese With Meatball On The Boat

'Macaroni & Cheese With Meatball On The Boat' atau dalam bahasa sastera 'Bijikmu Bijikku Jua'. Sesedap namanya sesedap rasanya.

10 biji meatball disaute / goreng dgn sedikit minyak zaiton atas pan
1 biji kentang dihiris nipis disaute lepas meatball tadi, agak kuning angkat
1/2 cawan makaroni direbus
1 ulas bawang putih dicincang
1 labu bawang besar didadu
1 tin carbonara Prego
Sedikit cauliflower
Sedikit btg saderi
1 biji tomato didadu
Mix herbs
2 biji cendawan butang dihiris
1 btg sosej black pepper dihiris nipis
1 biji cili merah dihiris
1 sudu besar serbuk lada hitam Maggie
Cheese mozzarella
# Tumis bawang2 dan masukkan sosej. Tuang sos carbonara diikuti sayuran, mix herbs dan serbuk lada hitam. Tidak perlu garam atau serbuk perasa lg. Masukkan macaroni dan gaul sebati.
# Susun base dgn kentang diikuti filling makaroni dan meatball susun diatas. Parut mozzarella dan bakar api bawah 15 minit dahulu diikuti api atas bawah 10 minit lg hingga perang. Boleh dimakan ketika panas2 kaup dgn sudu atau sejukkan baru potong


Monday, 13 June 2016

SUP TULANG ALA THAI

SUP TULANG ALA THAI

1 kg tulang rusuk

4 ulas bwg merah dihiris


3 ulas bwg putih


Sedikit halia


Sedikit lengkuas


1 btg serai diketuk


1 sudu besar ketumbar ditumbuk bersama


1 sd teh jintan manis


1 sd teh jintan putih


1 sd teh lada hitam 


6 cili padi diketuk


1 btg kulit kayu manis


3 kuntum bunga lawang


1 btg saderi


Sedikit karot


1 biji tomato belah 2


2 helai daun limau purut


1/2 biji perahan limau nipis


# Tumis bawang, bunga lawang, kulit kayu manis dan rempah tumbuk. Masukkan serai dan 


sedikit air. Masuk tulang dan biar sekejap masuk air secukupnya. Boleh terus reneh atau 

masuk ke dlm pressure cooker. Akhir sekali masuk cili padi dan sayuran serta tomato. 

Perasakan dgn garam dan serbuk perasa Hilal

Friday, 10 June 2016

Masak Lemak Daging Salai dgn Jantung Pisang

First time masak 'Fat Cook Smoky Beef Mix The Heart's Banana'...
Nama tak boleh blah wp maksudnya 'Masak Lemak Daging Salai dgn Jantung Pisang' je hahaha

Bahan-bahannya:
150 gm daging salai
1 biji jantung pisang, potong kecil buang empulurnya dan rebus dulu
10 biji cili padi (yg suka pedas boleh extra ke 15)
2 ulas bawang merah
Sedikit kunyit hidup (jgn byk nanti jd merah)
* Blend cii, kunyit dan bawang
1 batang serai
1 asam keping
1 daun kunyit belah buang btg tengah
1 cawan santan pekat (dlm sebijik kelapa)
Air secukupnya, garam dan serbuk perencah Hilal
# Rebus bahan blend bersama serai dan asam keping biar seketika utk buang bau maungnya.
Masukkan daging salai dan sedikit santan dulu
Bila agak empuk daging masukkan jantung pisang dan santan yg lebih tu serta daun kunyit. Reneh seketika dan boleh makan la.

Sunday, 22 May 2016

GULAI UTARA IKAN NYOK NYOK


Kepada mereka yang berminat nak cuba menu special dan boleh juga order serbuk kari cap O yg paling sedap rasanya serta elok rupanya.
GULAI UTARA IKAN NYOK NYOK
3 ketul ikan Nyoq2 (ikan jenahak, merah atau tenggiri pun boleh)
1 bungkus rempah kari ikan cap O
diblend bersama 3 ulas bwg merah dan 2 ulas bwg putih
2 ulas bwg merah dihiris
1 ulas bwg putih dihiris
1 sudu besar halba campur
1 cawan santan drp 1 / 2 biji kelapa
air secukupnya
sayuran ikut suka
1 biji tomato belah 2
1 sdt asam jawa
daun kari
serbuk perasa HILAL
* Tumis bawang2 hiris bersama halba campur dan daun kari. Bila dah garing masukkan rempah kari yg diblend td. Kacau selalu hingga garing dan pecah minyak.
Masukkan asam jawa, santan dan air secukupnya. Biar menggelegak lama sikit baru masuk ikan dan sayuran. Biar ia mereneh hingga pecah minyak dan perasakan dgn garam dan serbuk perasa HILAL. Akhir sekali masukkan tomato dan biar kejap siap.

 Jika berminat untuk cuba serbuk kari cap O boleh whatsapps 0124530315 (Cikgu Wan)


GULAI TULANG DENGAN REBUNG

GULAI TULANG DENGAN REBUNG


1 kilo tulang rusuk
1 1/2 bungkus serbuk kari daging cap O
4 ulas bwg merah 3 ulas bawang putih dan sedikit halia diblend bersama serbuk kari dan sedikit air 
2 ulas bawang merah dan 2 ulas bwg putih serta halia dimayang
1 cawan santan
bunga lawang, pelaga dan kulit kayu manis
daun pandan dan daun kari
6 ketul rebung madu
asam jawa
# Tumis bahan hiris, rempah2 dan daun kari. Bila garing masukkan bahan diblend. tunggu hingga garing dan kering. masukkan asam jawa, renehkan hingga tulang empuk. Saya guna pressure cooker. Lepas tu keluarkan masuk periuk semula dan masukkan santan dan rebung. masukkan daun pandan yg disimpul. Akhirnya masukkan garam dan serbuk perasa serta rebung. Reneh seketika hingga pecah minyak.

Jika berminat untuk mendapatkan serbuk kari cap O yang sedap dibuat gulai ikan atau daging / ayam boleh  whatsapps 0124530315 (Cikgu Wan)


Tuesday, 12 April 2016

POTATOES'S MOUASHAKA

Potatoes's Mouashaka...hidangan Mediterranean yg popular. Boleh dikombinasi dgn terung bulat jika suka. Malam ni kita guna kepingan kentang yg digoreng separuh masak. Kita tak reti nak buat kek yg hebat2 tau...setakat menu golongan marhaen je mampu. Jd jangan carut menu kita ya

3 biji kentang dihiris nipis dan digoreng atas pan dengan sedikit minyak zaiton hingga kekuningan
4 keping cheesedale
sedikit parutan mozarela
sos cili dan mayonis 
 2 biji telur

Filling:
1 cawan daging cincang
1 ulas bwg putih dicincang
1 labu bawang besar didadu 
1 tin kecil tomato puri
1 biji tomato didadu
1 btg saderi didadu
4 biji cendawan butang 
2 helai daun bay
1 sudu besar sos tiram
1 sudu kecil serbuk Hilal
1 sudu besar sos worstenceir
oregano, paprika dan chillies flake 

# Tumis bawang2 dan masukkan daging cincang dan daun bay. Bila dah garing masukkan tomato puri, sayuran diikuti bahan2 spices td. Perasakan dgn garam dan serbuk Hilal.
1. Susun kentang rapat-rapat dan susun juga cheesedale
2. Masukkan filling daging kisar
3. Tutup dengan kepingan kentang yang lebih
4. Parut cheese Mozarella
5. Tuang sos cili dan mayonis
6. Pecahkan telur
7. Bakar 190c 25 minit atau hingga perang

Sunday, 10 April 2016

SUP TULANG MERAH STAIL MAESTRO

SUP TULANG MERAH STAIL MAESTRO

First time masak Sup Tulang Merah, improvised sikit drp resepi asal. Rasanya mabeles dinikmati bersama nasi panas atau roti Perancis
1 kilo tulang rusuk direbus dgn 1 btg serai, 2 ulas bwg putih dan sedikit halia. (Saya rebus guna pressure cooker mmg lembut giler)
Bahan kisar:
1 sudu besar pes cili (lebih kurang 10 biiji cili kering)
1 sudu besar serbuk kerutuk /Kari daging 
3 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
Sedikit halia
# kisar semuanya
1 tin kecil tomato puri
2 sudu besar sos cili
1 batang karot (kentang pun boleh)
1 biji tomato belah 4
Daun ketumbar
# Tumis bahan kisar hingga pecah minyak dan garing. Masukkan tomato puri dan sos cili. Masukkan tulang bersama air rebusan dan bahan rebus. Perasakan dengan garam, gula jika suka manis2 sikit serta serbuk perasa dan masukkan karot serta daun ketumbar dan akhir sekali buah tomato.

Wednesday, 6 April 2016

MACARONI & CHEESE STAIL MAESTRO


MACARONI & CHEESE STAIL MAESTRO

Saya share resepi yg selalu saya buat apabila feeling Italiano
Macaroni & Cheese Stai Maestro
1 1/2 cawan macaroni direbus
1/2 cawan daging cincang
1 batang sosej black pepper dihiris nipis
2 ulas bwg putih cincang
1 labu bwg besar Holland dadukan
1 tin kecil tomato puri
1 biji tomato dadukan
4 biji cendawan butang dlm tin
Chilies flake, mix herbs, paprika
Sikit stock ayam
Parmesan cheese
Mozzarella cheese
Cheesedale keping
1 biji cili merah cincang
Minyak zaiton
Sos putih:
3 sudu besar serbuk cheese carbonara
1/2 cawan fresh milk
1/2 cawan air panas
# campur semua
Boleh juga guna sos Prego carbonara tin 

1. Tumis semua bawang, masukkan daging dan renih seketika dan masukkan hirisan sosej, 
2. Masukkan tomato puri, mix herbs dan chicken stock. 
3. Masukkan sayuran dan mix herbs serta parmesan cheese. Perasakan. 
4. Gaulkan dgn macaroni hingga sebati
5. Susun lapis pertama dgn macaroni dan tuang sos putih diikuti cheesedale dan macaroni lagi. 
6. Tuang sos putih dan parut mozzarella cheese.
7. Bakar 30 minit 180c. Jika nak potong tunggu ia betul2 sejuk tp sedap jika dimakan terus kaup dgn sudu.

Ini versi yang disejukkan


Tuesday, 22 March 2016

Chicken Carbonara with Spiral Pasta and Potatoes


Chicken Carbonara with Spiral Pasta and Potatoes

2 biji kentang dibuang kulit dan dihiris nipis 0.5sm

1 cawan isi ayam yang dihiris nipis

1 tin sos carbonara / cendawan Prego

1 labu bawang besar Holland didadu

1 ulas bawang putih dicincang

1 susu besar sos worsterceir

1 sudu besar stok ayam Maggie 

1 sudu teh mix herbs

1 sudu besar serbuk lada hitam maggie

1 cawan spiral pasta direbus hingga lembut

Sayuran brokoli didadu, batang saderi didadu, karot disagat

1 biji tomato didadu

4 biji cendawan butang dalam tin dihiris nipis

1 biji cili merah dihiris

1 biji telur

minyak zaiton utk menumis

1 helai daun bay

cheese mozarella

2 keping Cheesedale

# Tumis bawang2 masukkan ayam, daun bay dan bila dah garing tuang sos karbonara / 

cendawan diikuti bahan-bahan lain dan perasakan

# Susun kentang dahulu untuk lapis pertama, diikuti filling yang dimasak tadi. Letak 2 keping 

cheesedale dan susun kentang lagi. Lapis terakhir campurkan baki filling tadi dengan spiral 

pasta yang telah direbus dan sebiji telur. Tuang dan ratakan. Parut cheese mozarela dan 

bakar 

30 minit 180C atau hingga perang, kalau suka garing di bawah gunakan api bawah


Sunday, 20 March 2016

Spiral Pasta Goreng...Oriental Meet West

Spiral Pasta Goreng

2 cawan spiral pasta direbus hingga lembut
Sedikit isi ayam dihiris memanjang
1 labu bawang besar holland didadu
2 ulas bawang putih dicincang
1 sudu teh lada kering kisar
3 sudu besar tomato puri
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar stok ayam Maggie
1 sudu besar sos worstenceir
Sayuran ikut suka
1 sudu teh mix herbs
Garam secukupnya

* Tumis bawang2 dan masukkan cili kisar dan sedikit air
Masukkan ayam bila dah garing diikuti tomato puri, sos tiram, stok ayam dan sos worstenceir
Masukkan sayur dan spiral pasta serta mix herbs, perasakan dan gaul rata

Thursday, 3 March 2016

AYAM BLACK PEPPER


AYAM MASAK BLACK PEPPER

2 whole leg dipotong kecil digaul kunyit dan garam lalu digoreng
2 ulas bawang putih dihiris nipis
1 labu bawang besar Holland (separuh didadu dan separuh dihiris)
1 sudu besar sos lada hitam
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap pekat
1 sudu teh serbuk lada hitam Maggie
sedikit air
1 sudu teh serbuk Hilal
1 biji cili merah dihiris nipis
Sayuran ikut suka (saya guna kacang pis, 1 biji tomato belah 6)

Cara yang sangat mudah:
Tumis bawang putih dan bawang besar dadu serta cili merah
Masukkan semua sos tersebut dan diikuti serbuk Hilal, ayam, hirisan bawang besar dan kacang pis. Gaul sebati dan tambah garam jika kurang masin. Akhir sekali masukkan buah tomato. Siap!



Thursday, 11 February 2016

SUP AYAM STAIL MAESTRO

SUP AYAM STAIL MAESTRO

Sup Ayam yang simple tapi sedap jika kita menggunakan bahan2 spice yang dikisar sendiri. Ramai yang tidak tahu fungsi batang saderi selain bagus untuk kesihatan lelaki, ia juga menaikkan aroma sup.

1/2 ekor ayam
Bahan kisar:
1 susu besar ketumbar
1 sudu kecil jintan manis
1 sudu besar jintan putih
1 sudu kecil lada hitam
* bahan-bahan ini disangai terlebih dahulu dan dikisar atau tumbuk hingga halus
Bahan tumis:
1 inci halia dihiris nipis
3 ulas bawang merah dihiris nipis
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
Sayuran:
3 tangkai daun ketumbar
1 batang saderi
1 biji tomato belah 4
5 biji cili padi (jika suka pedas boleh diketuk)
Kentang dan karot (jika suka)
Air secukupnya
serbuk perasa Hilal atau Ajinomoto

1. Ayam potong kecil-kecil (lebih sedap guna bahagian tulang)
2. Tumis bahan-bahan tumis hingga naik bau
3. Masukkan bahan kisar dan sedikit air, biar ia garing seketika
4. Masukkan ayam dan tuang air ikut banyak kuah yang dikehendaki
5. Masukkan garam dan bila ayam dan empuk masukkan, cili padi, daun ketumbar,  batang saderi atau sayuran lain serta serbuk perasa dan biarkan ia mereneh.
6. Sebelum angkat masukkan buah tomato

Untuk hidangan boleh perah asam limau dan tabur bawang goreng serta daun ketumbar

Friday, 5 February 2016

CHEESY BUTTER SPICE'S BEEF BREAD

Macam2 cara kita boleh buat yang penting rajin je tau. Yang ni tabur parsley kering

 CHEESY BUTTER SPICE'S BEEF BREAD

Panjang bebenor namanya kan hahahaha, tapi roti ini sangat melting dan saya boleh habiskan sebiji walaupun doh 250gm dan kenyangnya sampai ke tengah hari. Kepada yang berminat boleh la try buat roti yang sangat sedap ini.

Resepi Roti Spicy K Fine (boleh hasilkan 3 biji roti)

500gm tepung high protein
1 sudu besar yis kering
2 sudu besar gula
2 sudu besar butter atau majerin
2 sudu besar susu tepung
1 biji telur
2 sudu teh garam
250gm air sejuk yang dicampur ais ketul
1 sudu teh penuh K Fine Cream
1 sudu teh parsli kering
1 sudu teh paprika
# Uli roti seperti biasa ikut kaedah buat roti asas 
# Jika guna bread maker masukkan bahan basah dahulu dan jika guna mixer masukkan bahan kering dahulu.
# Jika ulian tangan elok direndam yis dengan air suam serta sedikit gula, lepas tu tuang ke tas tepung yang sudah digaul dengan bahan-bahan lain

1. Bila dah jadi doh tunggu 1 jam lepas tu tumbuk dan timbang 250gm setiap doh. 
2. Tunggu 1 jam lepas tu toreh dengan pisau blade tajam dan biar 10 minit ia akan terbuka sendiri. 3. Masukkan sedikit butter (saya guna Buttercup dlm pek plastik) dan bakar selama 25 minit dengan suhu 185C
(Perbezaan saiz roti bila menggunakan K Fine Cream - Jika berminat nak order K Fine Cream boleh hubungi 0124530315)


(Pic fillingnya lebih kurang macam ni la, cuma untuk roti ini saya improvisasikan guna sayuran brokoli dan cendawan butang segar untuk ganti mix veges serta karot tu)

Filling:

200gm daging cincang (Saya guna Ramly yg pek 400gm tu)           
1 labu bawang besar didadu
2 ulas bwg putih dicincang             
1 cawan brokoli
2 biji cendawan butang segar dihiris nipis
1 biji tomato didadu
1 tin tomato puri
1 sudu teh mix herbs (saya guna herbs spageti bolognese)
2 sudu besar parmesan cheese     
1 biji cili merah dicincang 
sedikit daun ketumbar dihiris
sos tiram dan sos lada hitam          
Chillies flake dan paprika
2 helai daun bay      

minyak zaitun utk menumis

1. Tumis bawang2 dan masukkan daging cincang. 
2. Bila dah garing masukkan tomato dalam tin, sos tiram dan sos lada hitam, buah tomato serta herbs lain. reneh seketika. 
3. Bila dah hampir kering masukkan parmesan cheese dan perasakan. 
4Masukkan brokoli, daun ketumbar serta cendawan butang dan gaul seketika dan tutup api

Cara susun:
1. Roti yang sudah siap dimasak disejukkan seketika dan dipotong jangan putus. 
2. Masukkan inti daging tadi perlahan-lahan dan jangan sampai terkoyak
3. Parut cheese Mozarella
4. Bakar guna api atas sahaja selama 10 hingga 15 minit hingga cheese perang sedikit




Friday, 29 January 2016

HOMEMADE PIZA

Membuat piza sendiri merupakan satu pengalaman yang menarik selain ia menjimatkan perbelanjaan. kita juga mampu mengubah menu mengikut citarasa sendiri. Jika berminat boleh gunakan resepi asas roti di bawah sebagai doh asas piza. Selain itu resepi ini juga boleh dibuat pelbagai jenis roti lagi mengikut dekorasi sendiri. Jika berminat nak guna K FINE CREAM SUPER (KFCS) boleh hubungi saya 0124530315


Topping piza:
1 cawan isi ayam dihiris nipis
1 ulas bawang putih dicincang
1 labu bawang besar Holland didadu
1 tin kecil tomato puri
1 biji tomato didadu
sedikit mix herbs
paprika dan sedikit chillies flakes
sedikit sos tiram

Tumis bawang-bawang dan masukkan isi ayam 
Masukkan tomato puri dan buah tomato
Masukkan mix herbs, paprika dan chillies flakes serta sos tiram. Perasakan

Roti dibentuk dan ditekan dalam 0.5 sm.
Tunggu 30 minit lepas tu tekan sikit dan cucuk dengan garfu. Saapu dengan sedikit minyak zaiton
Bakar dalam 10 minit 185C
Keluarkan roti piza dan masukkan topping tadi
Tuang sos dan mayonis dan akhir sekali parut cheese  mozarela ke atasnya. 
Jika berminat boleh letakkan sosej dan kapsikum atau cendawan butang dan juga nenas dalam tin
Bakar 20 minit atau hingga cheese jadi perang