Friday 2 October 2015

RENDANG JAWA

* Saya perolehi resepi ini daripada seorang guru wanita dari Johor (Jawa) pada tahun 2006), Sebaik sahaja mencubanya ternyata ia sangat sedap selain daripada cara membuatnya yang amat simple. Justru ia seringkali menjadi menu utama ketika selera hilang entah ke mana. Sedap dinikmati bersama nasi impit atau makan dengan nasi panas2

Hanya guna resepi yg sgt simple...
500gm daging dipotong nipis dan direndam dgn kicap manis cap kipas udang selama 4 jam. Blend cili kering ikut suka pedas (anggaran 25 biji ok la) bersama 2 biji bawang besar Holland dan 2 ulas bwg putih bersama 1 cawa
n air. Tumis bahan kisar hingga menggelegak. Masukkan daging perap bersama kicap. Kacau dan reneh hingga kering dan tambah sedikit garam. Masukkan 1 labu bawang besar dihiris nipis dan biar layu seketika dan siap.

No comments:

Post a Comment

Ayam Ala Thai 1/2 ekor ayam dipotong kecil, gaul garam kunyit dan goreng 1 labu bawang Holland (1/2 dihiris & 1/2 dikisar) 3 ulas baw...